Kako dezinficirati prostor?

Ob poplavah je voda, ki zalije prostore oporečna, vsebuje fekalije, goriva, odpadke, blato in vrsto mikroorganizmov.

Zato je pred samo uporabo potrebno dezinficirati prostor, da se uniči vse mikroorganizme in plesni. To lahko storimo z nanašanjem kemikalij ali dezinficiramo z UV svetlobo.

Dezinfekcija s kemikalijami

Najbolj enostavno je dezinficirati z varikino ali vodikovim peroksidom. Obe kemikaliji sta dokaj sprejemljivi za okolje, še posebej vodikov peroksid, ki se razgradi na kisik in vodo, torej je popolnoma razgradljiv. Obe kemikaliji tudi pobelita stvari, zato pazljivo z uporabo!

Opisan primer velja za uporabo vodikovega peroksida. Že 5% vodikov peroksid popolnoma uniči vse mikroorganizme, plesni in gljivice, ki se po nananšanju le-tega ne razmnožujejo več naprej.

Vodikov peroksid nanesemo s pršenjem na predhodno očiščene površine (namenski meglilniki ali nebulizerji ali pa kar navadne ročne pršilke, kjer pa je potrebno paziti, da ni površina preveč mokra). Prši se po vseh površinah, ki so bile poplavljene. Nanesen peroksid naj se ne briše in pusti delovati pol ure (itak bo prej shlapel). Sam efekt dezinficiranja ne bo opazen, saj peroksid ubije “vse živo”, vendar je potrebno še vedno samo plesen ali umazanijo ročno odstraniti.

Po pol ure delovanja bo površina dezinficirana in jo lahko obrišete, če želite. Ni pa potrebe. Podoben postopek velja za varikino, kjer je potrebno ravnati bolj pazljivo, saj vsebuje klorovodikovo kislino! V manjših koncentracijah pa pač dezinficira in pobeli površine.

 

Dezinfekcija s pomočjo UV svetlobe

UV svetloba je zelo učinkovita pri dezinfekciji površin, ki so osvetljene s to svetlobo za določen čas. V tem času delovanja UV svetloba prekine DNK molekule in s tem prepreči razmnoževanje naprej.

Podobno kot pri dezinfekciji s kemikalijami je potrebno prostor in površine predhodno očistiti. V sam prostor postavite UVC svetilko, ki se jo prižgano pusti za čas, ki je predpisan za določen prostor. Seveda se iz prostora umaknite!

Medtem UV svetilka dezinfizira površine, ki jih osvetljuje: bližje površine veliko bolj, kot tiste bolj oddaljene. Pozor: UV svetloba ne dezinficira senčnih površin, kjer pa svoje delo opravi ozon. UV svetilka namreč ustvarja tudi ozon, ki dezinficirno deluje na vse površine, kjer se nahaja. Zato je priporočljivo, da se v prostor s svetilko postavi tudi ventilator ali razvlažilnik, ki z mešanjem zraka povzroča generiranje več ozona.

Prostor se po uporabi prezrači, kjer se ozon razgradi nazaj na kisik.

 

Dezinfekcija s pomočjo ozona

Generatorji ozona proizvajajo ozon, ki dezinficirno deluje na površine, ki se jih “dotakne”. Tam se ozon veže z molekulamo oksidativno, torej povzroča oksidacijo in hkrati dezinfekcijo. Podobno kot pri uporabi UV svetilk je pri uporabi generatorja ozona potrebno prostor očistiti ter predvsem dobro zatesniti (okna in tudi vrata), saj ozon hitro uhaja iz prostora (in se razgradi na kisik, tako da ni nevaren). Vseeno je potrebna pazljivost, saj je ozon nevaren za zdravje in povzroča omotičnost in glavobol. (Kitajci so ga dozirali Covid bolnikom, da so hitreje ozdraveli, tudi sam včasih ob začetku prehlada parkrat vdihnem ozon, da mi dezinficira pljuča in se res pozna, vendar tega ne priporočam drugim).

Ozon generator se prižge in pusti za določen čas delovati. Seved ase iz prostora umaknite! Glede na prostor in moč generatorja med 30-60 minut. Prostor se potem prezrači. Prednost pri ozonu je to, da dezinficira tudi skrite površine, v notranjost omar in podobno, kar UVC svetloba ne more, z nanašanjem kemikalij pa ne morete biti tako natančni.

1 thought on “Kako dezinficirati prostor?”

  1. Pingback: Kako poteka izsuševanje prostora? – Poplave – oprema za uporabo pri poplavah

Comments are closed.