Kako poteka izsuševanje prostora?

Ko vas prizadenejo poplave, ni enostavno. Vse, kar je zalila voda, je umazano, biološko oporečno ali celo uničeno.

Ker smo leta 2014 pomagali odpravljati posledice poplav na Notranjskem, lahko delimo nekaj uporabnih nasvetov, kako se tega ustrezno lotiti.

Potrebno je poskrbeti za izsuševanje prostorov in tudi za dezinfekcijo.

Izsuševanje prostorov

Z namenskimi razvlažilniki lahko izsušite stene in tla ter samo opremo v prostoru. Ker razvlažilec suši preko izsuševanja zraka, je ta postopek dolgotrajnejši.

Talne obloge, kot so laminatne in vinilne plošče, (tudi linoleji, itison, tapison) se bodo napihnile in zvile, zato razmislite o odstranitvi in menjavi. Parket bo bolj verjetno “preživel”, če ni bil predolgo izpostavljen vlagi. Ploščice in betonska tla so v tem primeru najboljša opcija. Predhodno je torej potrebno pregledati stene (če ne odpada barva ali omet), kotne letve, saj se tam nabira skrita voda in podnožja omar, ki so iz iverke, ki se hitro napije vode in ustrezno ukrepati: če npr. podnožja omar niso napihnjena, je omara še uporabna (to je lahko zgolj ob kratkotrajnem zalitju vode). V kolikor je napinhnjenost opazna, razmislite o menjavi.

Pomembno je, da ustrezno pripravite prostor:

 1. umaknete vse stvari iz blaga ali tkanine (tepihi, zavese, prti, cunje, vsebina omar,…), ki dodatno vežejo vlago nase in jih ločeno operete in posušite.
 2. premaknete pohištvo tako, da vidite ali je nemara voda še kje (skriva se pod pulti, za omarami, ki se jih ne premika, v kotih sobe, pod robnimi letvami,…) in pobrišete tla in omare.
 3. Čimveč stvari, ki jih je možno očistiti in oprati, iznesete iz prostora, tako da ostanejo predvsem stvari, ki jih ni možno odstraniti: večje omare, pohištvo.
 4. Celoten prostor do suhega prebrišite, da bo vlago pobiralo zgolj iz sten in tal.

Postopek izsuševanja z razvlažilcem

V pripravljen prostor ne vnašajte stvari, ki niso tam nujno potrebne. Najbolje je izsušiti prazen prostor, saj tako opazujete napredek in razvlažilec ne dela na polno na primer zaradi tepiha, ki je ogromen vir vlage, temveč enakomerno izsušuje stene in tla.

Najprej izsušite pomembnejše prostore, kot je kuhinja in dnevna soba, spalnica, kasneje pa hodnike, garaže, shrambo, kopalnico!

Postopek za izsuševanje vlage:

 1. V prostor namestite razvlažilec, če je možno na sredino prostora.
 2. Zaprite vsa okna in vrata, da bo prostor čim bolj hermetično zaprt.
 3. Dodajte in prižgite vir toplote (kalorifer, radiatorje), da se prostor čim bolj segreva (s tem izhaja vlaga iz sten ali tal),
 4. Prižgite razvlažilec in pustite oboje delovati. (Moč kaloriferja je 2kW, moč razvlažilca podobno, zato bo račun za elektriko višji).
 5. Na začetku večkrat dnevno preverjajte napolnjenost rezervarja za vodo in jo redno izpraznite.
 6. Ko se nivo nabrane vlage po nekaj dneh ustali, je izsuševanje končano.
 7. Postopek izsuševanja ene povprečne sobe je nekje 3-5 dni, odvisno seveda od vlage, velikosti prostora in moči razvlažilca.

Razvlažilci se ob napolnjeni posodi samodejno izklopijo. Zato redno preverjajte napolnjenost posode! Verjetno bo v prvih dneh treba izprazniti posodo večkrat dnevno, ko pa se dnevna količina vlage zmanjša in ustali na določenem nivoju, je razvlaževanje končano. Vedno bo obstajala namreč dnevna količina vlage v prostoru, ki jo razvlažilec uspe pobrati iz prostora. Zato je izsuševanje od takrat naprej neučinkovito.

Ko je prostor osnovno izsušen po zgornjem postopku, ga redno prezračite.

Seveda prostor še ni takoj pripravljen za vselitev, saj nas čaka odstranjevanje plesni in še kaj.