O društvu Daruj

“Kako lahko pomagam?”

Ob poplavah na Notranjskem leta 2014 smo se z družino spraševali kako lahko ob tej katastrofi pomagamo. Klicali so me tudi drugi kolegi in poslovni partnerji, če smo v redu in kako lahko pomagajo.

Nemoč zaradi neizkušenosti je premagala želja nekaj storiti in to takoj! Veliko organizacij je takrat že zbiralo tako sredstva, kot tudi samo opremo, hrano, oblačila in gotovo to tudi najbolje znajo.

Ker pa je sam potek reševanja in sanacije dolgotrajnejši, se mi zdi zelo pomembno, da strokovno pomagaš ljudem potem, ko najnujnejše naredijo sami… Ko pospravijo uničeno opremo, odstranijo blato in nesnago in začnejo počasi sanirati prostore.

Zato smo začeli zbirati opremo in donacije za agregate, visokotlačne čistilnike, vodne sesalce, razkuževalne svetilke in razvlaževalce. Z brezplačno izposojo tako omogočamo, da oprema kroži med ljudmi in tako doseže več hiš, naredi večji učinek. Seveda je v tem kaosu težko obvladovati vse aparate, zato podpiramo uporabo z nasveti in priporočili, da naj posodijo še sosedu naprej. (Ob nakupu in donaciji razvlaževalnika se le-ta uporabi samo za eno hišo in verjetno nič več.)

Iz lastnih izkušenj vem, da je prvih 14 dni vse na nogah, potem pa se stanje umiri.. pozabi… In ravno takrat je potrebno pomagati naprej. Sanacija poteka mesece, celo leta in takrat še vedno stojimo ob ljudeh z našo opremo in jim pomagamo.

Dobra dela in solidarnost

Prejemnik in uporabnik opreme tako po določenem času preda opremo naprej, zato se dobra dela kar sama opravljajo.

Naprej in naprej.

V času, ko ni poplav in je naše delo opravljeno, pa se opremo lahko najame komercialno ali odkupi, kjer gredo prihodki spet v nakup in vzdrževanje opreme.

Podatki o društvu

Društvo Daruj, socialno podjetje
Tabor 5a
1380 Cerknica
DŠ: 57133794
TRR: SI56 6100 0002 8349 373, odprt pri Delavski hranilnici

Paypal.me/PomocPoplave

Kontaktirajte nas